dijous, 25 de maig del 2017

SCAFFOLDING! Tercer i quart dies a Gènova!

Bones a tothom! Ahir no vam fer entrada per que no vam tindre temps. Després de la feina, les companyes italianes ens portaren a sopar a Boccadasse, un bonic poble costaner que ve a ser la platja de Gènova.

Però avui vos volem parlar, com vos vam anunciar ahir, de l'ensenyament d'idiomes i de l'aplicació de la metodologia CLIL en els Liceos italians.

Com a generalitats podem dir que en aquest centre s'oferta només l'anglès com a llengua estrangera  (se'ls ofereix la possibilitat de fer francés de manera voluntària i fora de l'horari escolar, per les vesprades). També podem afegir que el nivell d'anglès ve a ser similar al dels nostres alumnes, si bé és cert que ací els entrenen molt més en la destresa oral a causa de l'entrevista parlada que han de superar en la Maturita  (similar a les PAU).

D'altra banda ja vos haviem explicat com d'especialitzat és el Liceo italià (5 anys, dels quals 2 estudien més o menys el mateix, incidint més en allò artístic, i especialització directa durant 3 anys). Doncs bé, a partir de 3r curs l'anglès va relacionat amb la especialització; en el cas del Liceo Artistico Paul Klee Barabino, per exemple, els 2 primers anys s'estudia anglès, i els 3 darrers l'assignatura passa a dir-se "anglès i pintura" i just això fan: fan anglès però sempre amb l'art pictòric com a contingut transversal. Ens sembla interessant, donat que en el seu futur laboral és molt probable que hagen d'utilitzar un vocabulari específic que d'altra manera no tindrien.

Això mateix passa en tots els tipus de liceo; per exemple, en un Liceo Cientifico, a partir de 3r, la matèria d'anglès anirà lligada a la ciència.

Son conscients que el nostre currículum no permet aquesta adaptació, menys encara els anys de batxillerat, que estem tan lligats a les proves que han de superar a final de cicle. Però ens sembla que pot ser es podria aplicar en alguna UD d'anglès o francés.

De tota manera no considerem aquesta especialització en la matèria d'anglès com a metodologia CLIL, ja que en realitat no creen materials propis amb aquesta, sino que utilitzen llibres de text ja creats dins el marc d'aquest sistema. Vos mostrem els llibres en aquest post.

Avui a les 9h els alumnes d'anglès i pintura de 4t d'Eufrosina Garrone ens han mostrat un treball fet x ells sobre el romanticisme, on havien triat una part d'un text romàntic, l'havien reinterpretat en una pintura i ens han explicat oralmemt en anglès la feina feta. Chapeau!

Respecte a l'aplicació concreta de la metodologia CLIL en els Liceos italians, hem pogut entrevistar-nos amb Alexandra  Muraglia que a més d'especialista en NEE és especialista en metodologia CLIL.

Però Alexandra està en el centre com a professora de NEE durant 5 anys, per tant no pot desenvolupar l'altra tasca. El que si fa és assessorar als profesdors de 5é curs (el darrer curs i l'únic que apliquen CLIL) a lhora de fer les seves UD, inclòs les prepara ella mateixa. Considera que és en aquest curs on més es pot aprofitar aquesta metodologia, donat que hi ha més homogeneïtat de nivell.

Ens n'ha mostrat una sobre l'expressionisme abstracte de Jackson Pollock que ens ha semblat absolutament magistral. Evidentment, també prepara adaptacions curriculars d'aquestes UD.

Quan li hem preguntat sobre la realitat de l'aplicació de la metodologia CLIL en els Liceos ens hem adonat que els hi problemes amb que es troben son els mateixos que nosaltres: falta de recursos, manca de professors amb suficient nivell d'idiomes i obstacles administratius, com la seva pròpia situació  (essent l'única especialista, no pot desenvolupar la tasca).

Els centres no tenen cap reconeixement especial per fer matèries amb CLIL.

Finalment hem assistit a dos classes d'arquitectura, una d'escultura i una d'història de l'art  (on no he pogut evitar sentir enveja en saber que cursen Història de l'Art durant 4 anys!).

Ja al vespre ens han fet part d'un vurs de formació per a professors sobre l'ús de Google Classroom en el treball diari.

I amb això tanquem per hui. Esperem estar despertant idees en vosaltres!

2 comentaris:

  1. Muy interesante chicas. Y ya veo que el CLIL sin recursos y falta de apoyo por la administración sigue siendo muy dificil de aplicar, ahí y aquí. Esperemos que se den cuenta y cambie. Seguid aprendiendo y disfrutando. Baci

    ResponElimina
  2. Me parece muy interesante y cada día me apetece más ir y ver como están trabajando con los alumnos y sobre todo desde los ámbito lingüísticos.

    ResponElimina