Bones! Avui hem visitat la seu de Barabino a Orti Sauli, on hem estat des de les 9h fins les 13h aprenent com el sistema educatiu italià tracta el tema de l'atenció a la diversitat.
Aquesta seu es troba al bell mig de Gènova i és un edifici creat per ser escola d'art, per tant té unes amplíssimes aules amb unes finestres enormes que ens han fet rabiar d'enveja.
En aquesta seu hi ha tres torns escolars, un al matí, que acaba a les 14.30h, un a la tarda, fins les 17h, i un nocturn que finalitza cap a la mitja nit. Val a dir que els torns de tarde i nit són ocupats per adults.
Allà ens ha acollit Amelia Baglietto, companya de curs CLIL a Exeter de Joan Marc i Maite. Ella mateixa ens ha portat a conèixer l'escola, i ens ha presentat a Ornella Lo Brutto, professora d'anglès amb la qual hem passat dos hores de classe, una de 1r i una de 4t. En ambdós hem tingut ocasió d'interactuar amb l'alumnat: els hem presentat el nostre centre i hem respost a totes les qüestions que se'ls han ocorregut.
Però allò interessant d'aquestes classes ha estat que Maite i jo hem pogut observar de primera mà l'actuació de Daniela, la professora de suport per a estudiants amb NEE (necessitats educatives especials) mentres Ornella feia la classe ordinària.
El model d'atenció a la diversitat italià és total i absolutament inclusiu, si els recursos ho permeten, com és aquest el cas: dins l'aula hi ha el professor especialista i el de suport, el qual va movent-se discretament per la classe, recolzant els 3 alumnes amb NEE, que necessiten un poc més d'ajuda. Quan el grup canvia de classe, també ho fa amb ells la professora de suport.
Aquests alumnes amb NEE no severes segueixen el programa general com la resta d'estudiants, per tant reben el graduat en acabar els estudis.
Com a curiositat, no consideren el TDAH ni el dèficit d'atenció com una NEE.
Dins el mateix institut tenen alumnes amb diferents graus de necessitats. Els casos més greus (hui hem conegut a Luiggi, un jove de 17 anys amb autisme) estan també dins l'aula ordinària unes quantes hores, i a banda tenen un altre espai de relax i per treballar més individualitzadament. Aquests alumnes no obtenen el mateix graduat que la resta de companys, sinó un certificat que explica els estudis cursats, les dificultats que l'alumne té, i que li permet trobar feines adaptades a les seves característiques.
En opinió d'Alexandra Muraglia, especialista en atenció a la diversitat del centre, amb la qual ens hem entrevistat a les 11.50h, aquest model inclusiu és positiu no només per a l'alumne amb NEE, també per als seus companys, que aprenen sobre la diversitat, el respecte, la paciència i tants altres valors. Alexandra és, a més, l'especialista en metodologia CLIL del centre, però d'això us en parlarem demà, que tornem a treballar amb ella.
Després de dinar, a les 14.30h ens hem desplaçat fins l'Institut Tècnic Nàutic, on ens esperava Monica Ghiotto, professora d'anglès i especialista en NEE. Amb ella hem tingut ocasió d'assistir a un "Conseglio de classe" fins les 17h, una de les reunions de coordinació de tutors de 1r curs, que és també, curiosament, on es concentren la gran majoria de problemes que tenen. Fonamentalment els preocupa l'alt index de fracàs escolar que tenen i l'abandonament escolar precoç.
Ens han explicat que la decisió que prenen els alumnes als 13 anys per seguir uns o altres estudis (professional, Liceo o tècnic), sovint va lligada al nivell sociocultural de la família: el professional sol estar ocupat per estudiants de menor nivell sociocultural i el Liceo pels de major, quedant enmig els estudis tècnics. Sembla ser que els estudiants pensen que és més fàcil del que realment és, i d'ahí l'alt index de fracàs.
Com a curiositat direm que la psicòloga que ha coordinat la reunió és externa al centre, ja que no existeix la figura de l'orientador.
Cal dir a més que ens sembla poca la freqüència amb què fan aquest tipus de reunions ja que només es reuneixen una vegada al més.
També ens ha resultat sorprenent que els tutors cobren 200 euros al curs per ser-ho, i que no fan tutories amb els alumnes, només tenen atenció a pares.
Els hem aportat la idea de l'aula d'excel·lència, per fer adaptacions als alumnes d'altes capacitats. L'han trobat interessant, ja que també tenen estudiants motivats i amb vocació.
I prou per hui, demà més i millor! Descanseu!
Seguiu amarant-vos de tot. Tant de bo es puguen aplicar coses com la dels professors de suport a l'aula amb la resta d'alumnes
ResponEliminaMolto interessante bambinas! A més del profe de suport dins de classe, exactament igual com al StBenedict's school in London, que no consideren el TDH com a NEE. Està clar q ací necessitem més recursos. Continue aprenent! Baci!
ResponEliminaÉs molt interessant veure com en cada lloc tenen formes diferent de treballar. I algunes les podem agafar.
ResponEliminaÉs genial barallar tota la diversitat que tenim al voltant. A més sortides possibles, més probabilitats de que tot alumne trobe el seu lloc. Anirem aprenent!
ResponEliminaDesprés ens explicareu el funcionament. Els professors de suport son una ferramenta clau per a la diversitat.
ResponElimina