dilluns, 14 de març del 2016

PRIMER DIA AL KUMPORT ORTAOKULU

Bona tarde!

Avui hem començat les tasques programades en el nostre centre-soci a Istanbul, el Kumport Ortaokulu. Aquest centre està ubicat en un districte proper a l'aeroport. És un centre amb uns 1800 alumnes i 88 professors. És un centre d'educació secundària, amb un alumnat que va dels 10 als 14 anys, tot i que també tenen algunes aules d'educació infantil (fins als 5 anys).

Les classes duren 45 minuts amb un interval de 10 minuts entre classe i classe; a meitat del matí fan un descans per esmorzar/berenar.

El control d'assistència del professorat es fa mitjançant uns quaderns que els alumnes responsables porten d'una aula a una altra. En aquest el professor signa i descriu breuent la matèria impartida en la classe. Així mateix, es controla l'assistència de l'alumnat en el mateix bloc.

Totes les aules estan dotades de pissarres digitals, projectors i pissarres ordinàries. Els alumnes seuen per parelles i el professor no disposa d'entarimat.

Les ràtios són elevades: entre 30 i 35 alumnes per aula

Només arribar, els alumnes de 7é (equivalent al nostre 1r ESO, 12-13 anys) ens han fet una dramatització de la Cerimònia de la Henna, una representació que han preparat especialment per a nosaltres. Ací podeu veure'n algunes escenes.


A continuació ens hem reunit amb Ayfer, la nosra contrapart al centre, i hem distribuit les tasques del dia: les classes a les que anàvem a asistir i els membres de l'equip directiu amb els que ens reuniriem. I tot seguit, a la feina!

Primer ens hem trobat amb l'orientador del centre, amb qui hem mantés una interessant conversa sobre com en el centre en concret, i en el sistema educatiu en general, es gestiona l'atenció a la diversitat. Aquestes són les conclusions més destacades que hem extret:
  • Quan es plantejen problemes de disciplina seriosos l'orientador manté una conversa amb l'alumne en qüestió i, si ho considera necessari, el deriva a un psicòleg o psiquiatra que proporciona el propi sistema. Tanmateix, si els pares ho prefereixen, poden dur-lo a un de privat.
  • L'orientador en concret, i el centre en general, consideren molt important el rol dels pares en l'educació dels seus alumnes, per tant, el contacte amb aquests és constant. Així doncs, una de les principals tasques de l'orientador és atendre especialment aquells alumnes que pertanyen a famílies desestructurades o amb problemes.
  • Per a aquells alumnes amb altes capacitats el curs vinent està previst dotar el centre d'aules específiques on els alumnes rebran classes de matèries de continguts com robòtica, mecànica aplicada, música i foment de la creativitat.
Tot seguit, hem visitat les aules d'educació infantil. Aquestes estaven buides ja que els més menuts van a classe de vesprada. De fet, en aquest institut hi ha al voltant de 1800 alumnes que es divideixen en dos torns: de 7h a 12,30h van els dos cursos superiors (de 12 a 14 anys), i de 12,40 a 18h hi van els cursos inferiors (de 10 a 12 anys).

Respecte de les aules d'educació infantil, i en relació a l'atenció a la diversitat, destaquem que consten d'una aula on empren la metodologia Montessori, basada en el lliure aprenentatge dels alumnes amb la figura del professor, que actua només com a guia. Ací en teniu una imatge:


A continuació hem assistit a una classe de matemàtiques de 7é curs. El que més ens ha cridat l'atenció ha estat que tot i haver una trentena d'alumnes treballaven en silenci i participaven molt en la resolució dels problemes proposats pel professor a la pissarra. Cada vegada que el professor donava la paraula a un alumne, aquest es posava d'empeus.



Tot seguit hem entrat a la classe de Tecnologia i Disseny; en aquest cas el grup estava dividit en dos aules (14 i 16 alumnes respectivament). Una de les aules estava més encarada a una aplicació pràctica on es preparaven diferents projectes reutilitzant materials reciclats. Destaquem el vessant creatiu, ja que els alumnes són qui ideen i realitzen el projecte. Al final de la visita ens han obsequiat amb un quadre realitzat per una alumna.



L'altra aula estava dedicada a tractar aspectes teòrics sobre el màrketing, la creació de logos, la publicitat i la estimulació de la creativitat per a idear productes que satisfacen les necessitats dels consumidors. El recurs bàsic utilitzat pel professor era la pissarra digital.


Després de dinar ens ha rebut el director del centre. Hem avaluat el projecte i ens ha desitjat una bona estada. Nosaltres li hem fet entrega d'un detall de part del nostre centre.

Finalment hem assistit juntament amb alumnes de 5é (10 anys), a la presentació que han preparat Ayfer i la seva companya Sekura sobre el país i sobre el seu institut. Tot seguit hem fet la presentació del nostre centre mitjançant la projecció d'un vídeo. Finalment destaquem l'alta participació de l'alumnat, reflectida en la gran quantitat de preguntes que ens han fet. Ens ha sorprés la varietat de les preguntes, que a més han sigut pertinents i interessants.




Demà seguim contant!







4 comentaris:

  1. Bon treball i molta informació interessant i això que vaig estar l´any passat....quantes coses diferents per aprendre!!! COntinueu gaudint i treballant de l´experiència Erasmus...MOlts records a Ayfer, Sekira i companys.....besetssssssssssss dear team

    ResponElimina
  2. La reportera Garriga fa una crònica profusa i detallada.
    No treballeu tant i xaleu una mica!
    Una abraçadeta a tots!

    ResponElimina
  3. Super bé explicat, sembla que estem ahí mateix!! Gaudiu molt, una abraçada pels 3!!!;

    ResponElimina
  4. Em teniu bocabadada, tant pel bé que us expliqueu com per tot els records que em porteu.
    Moltes gràcies a totes i tots.

    ResponElimina